Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος
 

 

 


 
 

Ιστορικό Συλλόγου - Δραστηριότητες

 
  • Ίδρυση Συλλόγου
  • Σκοπός του Συλλόγου
  • Η πρώτη Δεκαετία 1989 - 1999
  • Η δεύτερη δεκαετία 1999-2009

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο μετά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο  1974 ήταν δραματικές με 200.000 πρόσφυγες, το 38% της Κύπρου κατεχόμενο και χιλιάδες αγνοούμενους. Οι καταστροφές σε  όλους τους τομείς οικονομία, εκπαίδευση (κτιριακή υποδομή), τουρισμός κλπ ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα τον αναγκαστικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων σε, Ευρωπαϊκές χώρες, Αυστραλία και Αμερική, γιατί έπρεπε να επιβιώσουν. Μεγάλη μάζα αυτού του κόσμου μετανάστευσε προσωρινά στην Ελλάδα με την οποία τον έδεναν δεσμοί από τα γεννοφάσκια του. Το κράτος και ο Ελληνικός λαός αγκάλιασε τους πρόσφυγες με αγάπη και αδελφοσύνη. Έτσι στις αρχές του 1976 έφθασαν οι πρώτοι Κύπριοι στη Ξάνθη,  οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού και είναι, γιατροί, εκπαιδευτικοί,  δικηγόροι, κτηνίατροι, μηχανικοί, επόπτες δημόσιας υγείας κλπ. Τα πρώτα χρόνια δύσκολα, η επιβίωση και οι πληγές ακόμη αιμορραγούν ο πόνος για την κατεχόμενη πατρίδα μεγάλος και αξεπέραστος, η αποκοπή από τις ρίζες μεγάλη.

Ο λαός μας έχει μια σοφότατη παροιμία ότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός, έτσι δειλά – δειλά προσπάθησαν με την εργατικότητα και τις ικανότητες τους να ξεφύγουν από τη θλιβερή κατάσταση που βρέθηκαν και άρχισαν  να στήνουν τις επιχειρήσεις τους και τα σπιτικά τους στη Ξάνθη. Η πόλη πανέμορφη, οι άνθρωποι της  τους δέχτηκαν με αγάπη, τα προβλήματα κοινά, κοινοί οι αγώνες και η αγωνία  για το αύριο. Έτσι άρχισαν να παντρεύονται  με ντόπιους  ανθρώπους, να στήνουν  τα σπιτικά τους στη Ξάνθη. Το 1980 έγινε η πρώτη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα σωματείο που να φέρει κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Mε την πάροδο του χρόνου αυξάνονται οι Κύπριοι της Ξάνθης και το 1989 βρίσκονται στη Ξάνθη περίπου 25 Κύπριοι που μαζί με τις /τους συζύγους τους αποτελούν αρκετά μεγάλη ομάδα. Η κίνηση για δημιουργία σωματείου επαναλαμβάνεται με πρωτεργάτες τον κ. Μ. Σάββα, Α. Νεάρχου, Θ. Θεοδούλου, Β. Σοφού, Γ. Κυριακού , Γ. Χατζηαθανασίου, Ελένη Χατζηγεωργίου και πολλούς άλλους. Με την βοήθεια του κ. Π. Καρατζουβάλη ετοιμάστηκε, ψηφίστηκε από τα 38 ιδρυτικά μέλη και εγκρίθηκε στην συνέχεια από το Πρωτοδικείο Ξάνθης  στις 17/3/1989  το καταστατικό του Συλλόγου Κυπρίων. 

Ο σύλλογος έχει έδρα τη πόλη της Ξάνθης στο Ν. Ξάνθης και γραφεία στο κτίριο του Χονδρεμπορίου Ξάνθης σε γραφεία που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Ξάνθης σε πολιτιστικούς συλλόγους.

Σκοποί της ίδρυσης του συλλόγου μας  ήταν και είναι :

  • Η προώθηση και προβολή του Κυπριακού αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη, ενιαία και ανεξάρτητη
  • Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Κυπρίων Ξάνθης και των ντόπιων φίλων της Κύπρου
  • Η προώθηση της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής  με διοργάνωση κοινωνικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών  εκδηλώσεων
  • Η επικοινωνία και συνεργασία με οργανώσεις και σωματεία με παραπλήσιους σκοπούς  καθώς και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και γενικότερα η ενεργός συμμετοχή στα κοινά της πόλης.
  • Η προστασία, διάδοση και διατήρηση της παράδοσης μας, κάνοντας κοινωνούς και συνεχιστές τους νεώτερους.
  • Δημιουργία χώρων συνάντησης των απανταχού ελληνοκυπρίων  (παίδων) μεταξύ τους και με ντόπιους νέους ή και άλλων χωρών, με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων τους, την διατήρηση της γλώσσας μας και της παράδοσης μας.

Ο σύλλογος από το 1989 μέχρι και το 1996 περιορίστηκε στη συμμετοχή και τη παροχή βοήθειας σε εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών συλλόγων και διοργάνωση γιορτών μνήμης. 

Το 1994 συμμετέχει στην οργάνωση του Συνεδρίου «Γενοκτονίας των λαών από τους Τούρκους » που οργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης  με δύο ομιλητές τον κ. Ανδρέα Βοσκό επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη επίκουρο καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και οι δύο Κυπριακής καταγωγής. Ταυτόχρονα την ίδια χρονιά συμμετέχει στην ομάδα υποστήριξης Βορειοηπειρωτών Ξάνθης για την βοήθεια προς την κοινότητα Σωφράτικο Αργυροκάστρου .

Το 1996 ξεκίνησε, αν και τα οικονομικά του είναι περιορισμένα, να  διακατέχεται από το μεγάλο όνειρο να δημιουργήσει  Άλσος  των 1619 Αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής στη Κύπρο το 1974. Πράγματι η τότε κοινότητα Αβδήρων μας παραχώρησε έκταση 13 στρεμμάτων. Στη συνέχεια με την βοήθεια του Δ’ Σώματος  Στρατού και όλων των φορέων του Νομού μας, στις 2/3/1997 έγινε δενδροφύτευση και τα εγκαίνια από τον τότε Διοικητή του Δ’ Σ.Σ κ. Δήμου, παρουσία του Προξένου της Κύπρου, του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, των βουλευτών και όλων των επισήμων φορέων του νομού.

Στις 3/5/1997 ο Σύλλογος σε συνεργασία με το περιοδικό «ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ & ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ », διοργάνωσε εκδήλωση – ομιλία με θέμα «ΘΡΑΚΗ- ΑΙΓΑΙΟ –ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ» με ομιλητή τον κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στις 18/11/1997 συμμετέχει μαζί με όλους τους Πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Ξάνθης στη συγκέντρωση διαμαρτυρία για την ενέργεια της UNESCO να θέσει υπό την αιγίδα της τον εορτασμό για τα 700 χρόνια από την ίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στις 18/3/1998 επισκέφθηκε τη πόλη μας η ηρωική δασκάλα της Καρπασίας κα. Ελένη Φωκά. Δόθηκε συνέντευξη στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό τη προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κατεχόμενη Καρπασία και ιδιαίτερα τα προβλήματα και την απαγόρευση μόρφωσης των Ελληνοπαίδων που επιβάλλει ο Τούρκικος στρατός κατοχής.

Στις 16/5/1998 ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας διοργάνωσε εκδήλωση – ομιλία στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης  με θέμα : «Θράκη – Αιγαίο- Κύπρος – τα ανατολικά σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης » με ομιλητή τον κ. Γιαννάκη Ομήρου Υπουργό Άμυνας της Κύπρου με την  παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στις 15/10/1998 διοργανώνεται στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης εκδήλωση προς τιμήν των συγγενών των αγνοουμένων με ομιλία, απαγγελίες, εμπειρίες γυναικών  κλπ.

Την 19η Μαρτίου 1999 σε συνεργασία με το περιοδικό «Τελεία και Παύλα » γίνεται εκδήλωση με ομιλία του κ. Γεωργή Μορφωτικού ακόλουθου της Κυπριακής Πρεσβείας με θέμα  πολιτιστικό.

Την 27η/10/1999 γίνονται στο Αυξέντιο του Δήμου Βιστωνίδας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόρη Αυξεντίου, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, από τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών κ. Φλωρίδη και με την παρουσία του Δήμου Λύσης και της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. Ο Σύλλογος μας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση πιστώσεων από το Δήμο Βιστονίδας για διαμόρφωση του χώρου του μνημείου. Επιλέχθηκε αυτός ο οικισμός γιατί πήρε το όνομα του το 1960 από τον ήρωα Αυξεντίου. Στη συνέχεια μετά από προσπάθειες του Δημοτικού Συμβούλου Αυξεντίου κ. Τοφέα Θεόδωρου και του Δημάρχου Λύσης κ. Ανδρέα Τοφιά έγινε  αδελφοποίηση των δύο Δήμων το 2001.

Το 1999 έγινε ανέγερση μνημείου αγνοουμένων από το Σύλλογο μας και διαμόρφωση του χώρου με δημιουργία διαδρόμων, κιόσκι, χώρων υγιεινής, αποθήκης κλπ με μελέτη και χρηματοδότηση της κας Ελένης Χατζηγεωργίου η οποία έγινε αφιλοκερδώς. Για τη χρηματοδότηση του η οποία στοίχισε 18.000.000 δρχ, προσέφερε το ποσό των 6.000.000 Δρχ η Κυπριακή κυβέρνηση, το ποσό των 8.325€ η ένωση Κοινοτήτων Λάρνακας και το υπόλοιπο καλύφθηκε από την κα. Ελένη Χατζηγεωργίου. Στις 28/11/1999 έγιναν τα εγκαίνια από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ Χριστόδουλο Χριστοδούλου, παρουσία όλων επισήμων φορέων του Νομού, του αντιπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Σγουρίδη, δημάρχων, επάρχων, εκπροσώπων συλλόγων, της Ένωσης κοινοτήτων Κύπρου και πλήθους κόσμου. Σκοπός μας ήταν και είναι η δημιουργία χώρου θύμησης, απονομής τιμής στους νεκρούς και αγνοούμενους μας και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Ιδιαίτερα δε να κάνει γνώστες και κοινωνούς της σύγχρονης  ιστορίας μας τους  νέους, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς που έδωσαν ότι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος για την ελευθερία του νησιού μας. Θέλουμε να βεβαιώσουμε και να θυμίζουμε  στους νέους μας ότι δεν ξεχνάμε την κατεχόμενη γη μας όσο και αν ο χρόνος περνά αδυσώπητα, γι’ αυτό και η επιγραφή στο μνημείο μας :

« ΚΑΡΤΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

ΣΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ »    

Το 2000 γίνεται εκδήλωση – ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος  της Κύπρου κ. Κώστα Θεμιστοκλέους με θέμα : «Την προστασία του περιβάλλοντος στη Κύπρο ». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και την επομένη  ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το Άλσος των Αγνοουμένων και τους τοπικούς φορείς.

Στις 21/6/2001 υποδεχόμαστε τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Ουράνιο Ιωαννίδη ο οποίος συμμετείχε στις επίσημες εργασίες της Τρίτης Συνάντησης Δημοσιογράφων Κύπρου –Αιγαίου - Θράκης , ο οποίος μετά την επαφή του με τον Σύλλογο επισκέφθηκε το Άλσος Αγνοουμένων και τους τοπικούς φορείς.

Την 1/3/2002 τιμήθηκαν από το Σύλλογο μας 200 αξιωματικοί και οπλίτες που υπηρέτησαν στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να θυμόμαστε την προσφορά τους στη ιδιαίτερη πατρίδα μας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρόξενος της Θεσσαλονίκης, ο έπαρχος Λευκωσίας, εκπρόσωποι Δημάρχων των κατεχομένων πόλεων, εκπρόσωποι Οργανώσεων και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν στους τιμώμενους τιμητικές πλακέτες. Ακολούθησε δεξίωση. Η εκδήλώση πήρε ευρεία δημοσιότητα στο τύπο.

Στις 8/10/2002 έγινε σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου και στη συνέχεια σύγκληση  έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με έκδοση ψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν. Το ψήφισμα δημοσιεύτηκε στο τοπικό τύπο και δόθηκαν συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Τον Δεκέμβριο 2002 με πρωτοβουλία τριών Σωματείων της Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων, Σύλλογος Προστασίας Θρακικής Κληρονομιάς και Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης ξεκινούν οι συζητήσεις και συσκέψεις  για την δημιουργία οργάνου εκπροσώπησης όλων των σωματείων της Ξάνθης, Εθνικών και Πολιτιστικών. Οι επαφές αυτές συνεχίζονται και το 2003 μέχρι επίτευξης του στόχου μας.

Στις 30/3/ 2003 οργανώνεται παλλαϊκή εορτή για την 1η Απριλίου 1955 με δοξολογία, εκφώνηση πανηγυρικού από φοιτήτρια μας της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, καταθέσεις στεφάνων από όλους τους τοπικούς φορείς και τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και αντιπρόεδρο της βουλής κ. Παναγιώτη Σγουρίδη  με παρουσία στρατιωτικού αγήματος και της μπάντας του Δ! Σ.Σ.. Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

Το 2003 οι Κύπριοι φοιτητές  της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης που φθάνουν πλέον τα 200 άτομα ιδρύουν με την βοήθεια μας, το δικό τους σύλλογο ο οποίος βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί μας  και κάνουμε κοινές εκδηλώσεις. Ήδη τώρα οι φοιτητές μας έχουν λάβει μέρος μαζί μας σε εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Βιστονίδας στους επισκέπτες από Λύση στο διάστημα 23-26 Οκτωβρίου, με το μουσικό τους συγκρότημα όπου παρουσίασαν Κυπριακά τραγούδια. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και απέσπασαν τα συγχαρητήρια και την συγκίνηση όλων των παρευρισκομένων.

Την 20η Ιουλίου 2003 πραγματοποιείται  μνημόσυνο στα Άβδηρα για τα θύματα της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και στη συνέχεια τρισάγιο στο Άλσος Αγνοουμένων, παρουσία των φορέων του Νομού. Παράλληλα, ο Σύλλογος συμμετέχει ενεργά στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα  του Ελευθερίου Βενιζέλου που στήθηκε στη πλατεία Διοικητηρίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κρητικών Ξάνθης.

Γενικά ο Σύλλογος μας εκτός των διοργανώσεων που πραγματοποιεί ο ίδιος συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στη πόλη μας σε όλους τους δήμους και κοινότητες. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στα συνέδρια που πραγματοποιούν οι τοπικοί φορείς στη Κύπρο. Αν και είμαστε ολιγομελής σύνδεσμος εν σχέση με άλλους συλλόγους οι προσπάθειες μας για προσφορά στον χώρο που ζούμε είναι συνεχής. Η επικοινωνία μας με τις κοινότητες και τους δήμους της Κύπρου, αλλά και με τους κρατικούς φορείς, έχει σαν αποτέλεσμα τις συχνές επισκέψεις και επαφές με τους δήμους εδώ και τη συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Τον Οκτώβριο 2003, ο Σύλλογος μας σαν ανάδοχος φορέας σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το δήμο Ροδίων και το δήμο Κερύνειας συντάσσει και υποβάλει την πρόταση «Αναζήτηση των κοινών ριζών του γλωσσικού ιδιώματος, ηθών και εθίμων Κύπρου – Νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Θράκης » για το Πρόγραμμα  «ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ 2004-2005». Η πρόταση εγκρίθηκε και ξεκινήσαμε  την υλοποίηση της. Απώτερος σκοπός της πρότασης ήταν να προκύψει η υλοποίηση της αδελφοποίησης των δήμων Κερύνειας  - Ξάνθης,  η οποία για μας σημαίνει στενότερη επαφή μεταξύ τους, με πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

Στις 27/3/2004 & 28/3/2004 οργανώνουμε εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955. Στις 27/3/2004 έχουμε εκδήλωση – ομιλία και συζήτηση για το σχέδιο Ανάν από τον καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με ευρεία συμμετοχή κόσμου και δημοσιότητα από όλο το τοπικό τύπο έντυπο και ραδιοτηλεοπτικό. Την επομένη 28/3/2004 είχαμε δοξολογία τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης με την συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, ομιλία του Αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου κ. Δημήτριο Δημητρίου, κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης  και στη συνέχεια φύτευση νέων δενδρυλίων στο Άλσος αγνοουμένων στα Άβδηρα.

Στις 15 & 16/5/2004 οργανώνεται από την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε. », με την συμμετοχή των συλλόγων Κυπρίων, Μικρασιατών, Καππαδοκών και Ποντίων διήμερη εκδήλωση στη κεντρική πλατεία στη Σταυρούπολη Ξάνθης, όπου ο σύλλογος μας παρουσιάζει κυπριακά τραγούδια με τον κ. Γεώργιο Παυλίδη, χορούς με το νεοσύστατο χορευτικό των φοιτητριών μας με τη συνοδεία των βρακοφόρων φοιτητών μας  και διανομή δωρεάν κυπριακών εδεσμάτων (φλαούνες, δάκτυλα κυριών, πουρέκια και σιεφταλιές)  τα οποία ετοίμασαν οι κυρίες του συλλόγου μας και τα τίμησε δεόντως ο κόσμος και ο κ. Μαμαλάκης.

Στις 18/7/2004 οργανώνουμε μνημόσυνο στα Άβδηρα για την επέτειο της εισβολής και τους πεσόντες στο πραξικόπημα και την εισβολή το 1974. Παρίσταται ο Πρόξενος μας στη Θεσ/νίκη ο κ. Θεοχάρους, τοπικοί φορείς και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Κυπρίων Κομοτηνής, Δράμας και Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Άλσος αγνοουμένων όπου τελέσαμε τρισάγιο. Ακολούθησε δεξίωση και στη συνέχεια γεύμα και υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας με τις Κυπριακή και ελληνική σημαία στη παραλία Αβδήρων.

Στις 28/8/2004 με την αντιπροσωπία της Ένωσης Κοινοταρχών Λάρνακας καταθέσαμε στεφάνια στο Ηρώο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Αυξέντιο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Άλσος αγνοουμένων στα Άβδηρα και το βράδυ ο Σύλλογος παραθέτει γεύμα στους εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Λάρνακας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας, όπου ο Πρόεδρος κ. Ελεονοδώρου Σπύρος παρέδωσε στην Πρόεδρο του Συλλόγου μας φάκελο με το ποσό των 8.325 Ευρώ, ως ενίσχυση για την κάλυψη της δαπάνης κατασκευής του Άλσους Αγνοουμένων. Ο Σύλλογος μας τους ευχαρίστησε και τους απένειμε τιμητικές πλακέτες.

Καταφέραμε να εντάξουμε στις γιορτές της παλιάς πόλης της Ξάνθης έκθεση για την Κύπρο μας που διαρκεί από 30/8/2004 έως 5/9/2004. Η έκθεση είχε δύο θέματα. Το πρώτο είναι έκθεση φωτογραφίας έργων Κυπρίων καλλιτεχνών με θέμα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κύπρο από την Τουρκία και η δεύτερη την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη και η συνεισφορά της Κύπρου στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 30/8/2004 από τον Πρόξενο μας τον κ. Θεοχάρους με την παρουσία πλήθους κόσμου των επισήμων φορέων του νομού, αποστολής της Ένωσης Κοινοτήτων Λάρνακας με τον Πρόεδρο τους τον κ. Ελεονοδώρου Σπύρο και η χορωδία της Αθηαίνου. Η έκθεση εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόξενος μας και ο Δήμαρχος Ξάνθης. Ήδη από την πρώτη μέρα η έκθεση μας παρουσίασε ενδιαφέρον για τον κόσμο και είχαμε πληθώρα επισκεπτών παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.Οι δημοσιογράφοι ήταν παρόντες και κάλυψαν ραδιοτηλεοπτικά την εκδήλωση μας.  

Στις 26 Νοεμβρίου 2004 ο σύλλογος μας σε συνεργασία με το περιοδικό Αντιφωνητής και τις εκδόσεις Σπανίδης, διοργάνωσαν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης  στη Ξάνθη, εκδήλωση – ομιλία του στρατηγικού συμβούλου και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λυών Νίκου Λυγερού με θέμα : «Ευρωπαϊκό πνεύμα και κυρίαρχη στρατηγική». Η εκδήλωση είχε επιτυχία και καλύφθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τόσο μεγάλο που η εκδήλωση κράτησε πέραν των 3 ωρών. Υποσχεθήκαμε δε ότι θα ξαναδιοργανώσουμε τέτοια εκδήλωση  με τον κ. Λυγερό. Η προσφορά του κ. Λυγερού στην ιδιαίτερη μας πατρίδα είναι απερίγραπτη και οι αναλύσεις του φανταστικές. Για μας τους Κύπριους εδώ, δεν είναι μόνο ένας μεγάλος φίλος είναι ο δικός μας άνθρωπος γιατί δακρύζει και συγκινείται μαζί μας για την πατρίδα μας, για τη κατεχόμενη γη μας, για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους μας.

Την 16η Ιανουαρίου 2005 με πρωτοβουλία του συλλόγου μας διοργανώνουμε με τους Συλλόγους Κυπρίων και Κυπρίων φοιτητών της Ροδόπης, του Έβρου, της Καβάλας και της Ξάνθης,στη Κομοτηνή εκδήλωση ομιλία του  δόκτορα Νίκου Λυγερού. Το θέμα της ομιλίας ήταν  «Αλλαγή Φάσης στη Στρατηγική Επίλυσης του Κυπριακού» και έγινε στο αμφιθέατρο της Νομικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόξενος μας στη Θεσ/νίκη κ. Αντώνης Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της ΟΚΟΕ κ. Σταματάρης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, βαθύς γνώστης των Ευρωπαϊκών θεμάτων που έκανε μια πολύ καλή παρέμβαση, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, εκπρόσωπος του στρατηγού του Δ'ΣΣ, ο πρώην διοικητής του Δ'ΣΣ κ. Γαλάνης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και πλήθος κόσμου. 

Το Μαίο 2005 ο σύλλογος μας θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη πνοή στον εορτασμό της επετείου του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ  για την απελευθέρωση του νησιού μας από τον Βρετανικό ζυγό, μια και συμπληρώνονταν 50 χρόνια από την έναρξη του, διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων με προσκεκλημένο τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βάσω Λυσσαρίδη, παρουσία του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Β. Ελλάδα κ. Αντώνη  Θεοχάρους και του Προέδρου της Ο.Κ.Ο.Ε. κ. Κώστα Σταματάρη. Ο εορτασμός ήταν διήμερος. Στις 2/4/2005 εθιμοτυπικές επισκέψεις στους φορείς της πόλης, συνέντευξη τύπου , εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής με : ομιλία της Προέδρου, παρουσίαση του βιβλίου του ταξίαρχου κ. Κώστα Αργυρόπουλου «1974 – Οι αδικαίωτοι » από τον στρατηγό Γαληνό Αθανάσιο, τον ταξίαρχο Βασίλειο Αλεξάνδρου και τον ταξίαρχο κ. Παντελή Γιαννακόπουλο, όλους υπηρετήσαντες στην Κύπρο ως υπολοχαγοί το 1974 στη διάρκεια της εισβολής τους οποίους τίμησε ο σύλλογος μας με τιμητικές πλακέτες. Σύντομος χαιρετισμός του προέδρου των εφέδρων καταδρομέων Ξάνθης «Η Χαϊντού» κ. Γιώργου Παπασταματίου. Στη συνέχεια η νεοσύστατη χορωδία μας τραγούδησε τρία τραγούδια της Ε.Ο.Κ.Α.  Στις 3/4/2005 κάναμε επίσημη δοξολογία στην εκκλησία της του Θεού Σοφίας παρουσία όλων των επίσημων φορέων της πόλης, στη συνέχεια κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης με την ευγενή παρουσία της μπάντας του Δ' Σ.Σ. και τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης. Επίσκεψη με τον κ. Λυσσαρίδη στο άλσος αγνοουμένων στα Άβδηρα, στο μετόχι του Αγίου Όρους το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Το απόγευμα δόθηκε συνέντευξη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής στην οποία τιμήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης από τον δήμαρχο Κομοτηνής, ο οποίος στην συνέχεια παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο του δήμου.

Στις 23/4/2005 ο σύλλογος μας αναβιώνει το έθιμο του Λαζάρου με τα παιδιά του Συλλόγου. Το έθιμο παρουσίασαν σε σπίτια των μελών μας, σε μαγαζιά της πόλης και στην Κεντρική πλατεία. Επίσης παρουσιάσαμε τον Λάζαρο στην εκκλησία του χωριού Πολυσίτου του Δήμου Βιστωνίδας, όπου τα παιδιά του οικισμού παρουσίασαν το αντίστοιχο δικό τους έθιμο του Λαζάρου. Την ίδια μέρα η πρόεδρος του συλλόγου εκπροσώπησε τον σύλλογο στην εκδήλωση για την 90η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που οργάνωσε η τοπική κοινότητα των Αρμενίων  με ομηλητή τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Την 1/5/2005 η Πρόεδρος με τα μέλη του Δ.Σ. Κυριακού, Σοφού και Κανελλίδη παρέστησαν στις εκδηλώσεις  στο στρατόπεδο Πετροχωρίου όπου φιλοξενούσε μαθητές του Λυκείου Κιτίου.

Στις 15/7/2005 ο σύλλογος Καταδρομέων «Η ΧΑΪΝΤΟΥ», διοργάνωσε μια σεμνή τελετή στη λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης, όπου τίμησε τους υπηρετήσαντες  και φονευθέντες στη Κύπρο κατά την Τουρκική Εισβολή, όπου προβλήθηκαν ταινίες σχετικές με την εισβολή που παρεχώρησε ο Σύλλογος μας. Την εκδήλωση τίμησε αντιπροσωπεία του συλλόγου μας με επικεφαλής την Πρόεδρο.

Στις 17/7/2005 ο σύλλογος διοργάνωσε ημέρα μνήμης στα Άβδηρα Ξάνθης για τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο. Κατ’αρχήν τελέστηκε μνημόσυνο στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο λιμάνι Αβδήρων παρουσία του Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Θεοχάρους και των επισήμων φορέων του νομού (Νομάρχη, δημάρχων, βουλευτών ), του στρατηγού του Δ'ΣΣ, των διευθυντών αστυνομίας και πυροσβεστικής, προέδρων συλλόγων και πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο το άλσος αγνοουμένων και εδόθη δεξίωση στα ΄Αβδηρα.

Ο Σύλλογος μας συγκλονισμένος από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της HELIOS airlines που στοίχισε την ζωή σε 121 συμπατριώτες μας τέλεσε την Κυριακή 21/8/2005 μνημόσυνο στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα  και παρισταμένων του βουλευτή Ξάνθης κ. Φίλιππου Τσαλίδη και του δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη.

Επίσης στις 21/8/2005 και 22/8/2005 η Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Αλαχράμ στην Ελλάδα κ. Mochamed Nabil Abdel Rahman El Sayed  και επισκέφθηκαν μαζί το Άλσος αγνοουμένων στα Άβδηρα. Του παρείχαμε το Ιστορικό του Συλλόγου μας και φωτογραφικό υλικό με την παράκληση να δημοσιευτεί άρθρο στην εφημερίδα του για τους αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο σύλλογος μας συμμετέχει από 4/09/2005 έως 11/09/2005 στις Γιορτές της παλιάς πόλης με έκθεση Κυπριακού βιβλίου και έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού από την υλοποίησης της πρότασης «Αναζήτηση των κοινών ριζών του γλωσσικού ιδιώματος, ηθών και εθίμων Κύπρου – Νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Θράκης »  που υλοποιείται σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ ), τον Δήμο Ροδίων και τον Δήμο Κερύνειας και προβολή ταινίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μας. Τα βιβλία μας τα παρεχώρησε το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα που του χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας . Τα βιβλία στη συνέχεια ο σύλλογος μας τα χορήγησε σε διάφορες βιβλιοθήκες του νομού για χρήση από όλο το λαό του νομού. Στις 5/09/2005 στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών ο νέος πρέσβης της Κύπρου κ. Γεώργιος Γεωργής έδωσε διάλεξη στο χώρο της έκθεσης με θέμα την διαχρονική σχέση των περιοχών Θράκης και Κύπρου δια μέσου των αιώνων, παρουσία και του Γενικού Προξένου μας στη Βόρεια Ελλάδα κ. Αντώνη Θεοχάρους του οποίου η παρουσία και η αμέριστη βοήθεια του σε όλες τις εκδηλώσεις μας είναι συνεχής και αδιάλειπτος. Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 10,000 επισκέπτες και τα σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών κολακευτικά με εκδηλώσεις αγάπης και συμπάθειας στο πολύπαθο νησί μας.

Την 22 Οκτωβρίου 2005 είχαμε την επίσκεψη στην περιοχή μας, της Πτήσης της Αγάπης από Κύπρο που ήταν ενταγμένη στον Ραδιομαραθώνιο 2005. Αεροπλάνο των Κυπριακών αερογραμμών μετέφερε στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Χρυσούπολης Καβάλας 150 συμπατριώτες μας για να επισκεφθούν την περιοχή μας και τα χρήματα των εισιτηρίων διατέθηκαν στον ραδιομαραθώνιο. Την αποστολή που τελούσε υπό την αιγίδα της Λαϊκής τράπεζας Κύπρου, του Ρ.Ι.Κ. και των Κυπριακών αερογραμμών συνόδευαν ο γενικός διευθυντής της Λαϊκής τράπεζας κ. Παναγιώτης Κουννής, ο γενικός διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κ.Μάριος Μαυρίκιος και ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών κ. Τάσος Αγγελίδης. Η Πρόεδρος, ο Ταμίας του Συλλόγου μας, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, δημαρχιακοί σύμβουλοι και κάτοικοι του οικισμού  υποδέχθηκαν την αποστολή στο Αυξέντιο στη θέση του ηρώου Αυξεντίου. Ο δήμαρχος κ. Τσολακίδης τους ενημέρωσε για την αλλαγή της ονομασίας από Κατράμιο σε Αυξέντιο και την αδελφοποίηση του δήμου του με την Λύση Κύπρου. Στη συνέχεια καταθέσαμε όλοι στεφάνια. Ακολόυθησε επίσκεψη στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Μονής Βατοπαιδίου, στο Άλσος Αγνοουμένων του συλλόγου μας στα Άβδηρα και το μεσημέρι γεύμα σε καλή ταβέρνα της Ξάνθης, όπου το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης χόρεψε Θρακιώτικους χορούς προς τιμήν των επισκεπτών μας, οι οποίοι χόρεψαν στη συνέχεια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σγουρίδης, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης και ο δήμαρχος Βιστωνίδας. Η αποστολή αναχώρησε στις 7 μ.μ για Καβάλα και στις 1: 10 π.μ για Λάρνακα. Οι αναμνήσεις και η συγκίνηση των επισκεπτών μας μεγάλη και ο θαυμασμός τους για την Κυρά της Θράκης και τον κόσμο της.

Στις 24 Φεβρουαρίου παρουσιάσαμε με τους συνεργαζόμενους φορείς: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Δήμο Ροδίων και Δήμο Κερύνειας το βιβλίο της πρότασης μας «Αναζήτηση των κοινών ριζών του γλωσσικού ιδιώματος, ηθών και εθίμων Κύπρου- Νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Θράκης», ενταγμένη στο Πρόγραμμα Θράκη- Αιγαίο – Κύπρος, χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Επίσης στις 26 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, την μεγάλη παράσταση με χορούς, τραγούδια και αναπαραστάσεις εθίμων της περιόδου από Αποκριές μέχρι και το Πάσχα. Στη παρουσίαση του προγράμματος στη Ξάνθη που έγινε με μεγάλη επιτυχία, είχαμε και την ευγενή συμπαράσταση του Δήμου Ξάνθης.

Στις 16 Ιουλίου 2006, προβήκαμε σε εκδήλωση και μνημόσυνο για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο παρουσία του προξένου της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα, κ. Αντώνη Θεοχάρους.

Τον Οκτώβριο 2006 προκηρύσσεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρόγραμμα Leader+ (2000-2006), το οποίο υλοποιείται τοπικά από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ξάνθης, στο οποίο προβλεπόταν η δράση προστασίας και διατήρησης της κληρονομιάς, με χρηματοδότηση 100%. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης, μόλις είδε την προκήρυξη  ήλθε σε επαφή με τον τότε δήμαρχο Βιστωνίδας κ. Βασίλειο Τσολακίδη και συμφώνησαν να εντάξουν πρόταση στο Leader+ σαν δήμος Βιστωνίδας, γιατί ο δήμος είχε ήδη ζητήσει την παραχώρηση οικοπέδου στον οικισμό από το Υπουργείο και ήταν σίγουρος για την παραχώρηση.  Έτσι η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ελένη Χατζηγεωργίου,  σύνταξε τη μελέτη και την πρόταση ένταξης στο Leader+. Η πρόταση εγκρίθηκε με το ποσό των 345.000 € όμως στις 23/12/2006 προέκυψε πρόβλημα στην παραχώρηση του οικοπέδου, το οποίο ήδη είχε παραχωρηθεί στην εκκλησία του οικισμού από το 1978.
Τότε ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης κατέβαλε τεράστια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα από φίλους και συνεργάτες του, για αγορά ιδιωτικού οικοπέδου, το οποίο κατάφερε μέσα σ’ ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τον Μάρτιο 2007 μισθώνει το αγορασθέν οικόπεδο με ενοίκιο εντελώς συμβολικό (50€/ έτος) για 20 χρόνια στο Δήμο Βιστωνίδας για να προχωρήσει το πρόγραμμα  και να κατασκευαστεί το κτίριο.

Τον Μάιο 2007 επισκέπτεται την Ξάνθη και εντοιχίζει μαρμάρινες πλακέτες σε δύο μεγάλους δρόμους της Ξάνθης που φέρουν ονόματα Κυπρίων ηρώων της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, κα Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία παρέδωσε στον Σύλλογο Κυπρίων το πρώτο υλικό για το Κέντρο «Γρηγόρης Αυξεντίου».  Η κα Αγγελίδου αγκάλιασε με αγάπη την ιδέα δημιουργίας του Κέντρου από την αρχή και σε ανύποπτο χρόνο προσέφερε το ποσό των £3.000 σαν συνδρομή του ΣΙΜΑΕ για την ίδρυση του στο δήμαρχο Λύσης.

Στις 19/6/2007 δημοπρατείται το έργο από το δήμο Βιστωνίδας επί δημαρχίας Νικολάου Ζλάτκου. Στις 24/7/2007 υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο κατασκευάστρια Κοινοπραξία «Ε. Χατζηγεωργίου- Δ. Κοτζαμπάσης». Έτσι στις 26/7/2007 ξεκίνησε η κατασκευή του έργου, με πρώτες εργασίες την κατεδάφιση των υπαρχόντων παλαιών κτισμάτων εντός του οικοπέδου. Στις 3/9/2007 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από την Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ξάνθης,  κατά προτεραιότητα μετά από σχετική εισήγηση του Νομάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη και την αμέριστη συμπαράσταση των μηχανικών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και των μηχανικών του δήμου Βιστωνίδας Χαράλαμπου Χιλιώτη και Αριστείδη Τζιάτζη, αφού εξασφαλίστηκαν οι σχετικές απαιτούμενες άδειες ή απαλλαγές από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο ολοκληρώθηκε στο χρόνο ρεκόρ των 10 μηνών, έτσι τέλος Μαϊου θα έπρεπε να εξοπλιστεί.

Στις 20 Μαίου 2008 η μουσειολόγος κα Λουκία Χατζηγαβριήλ του Ιδρύματος Λεβέντη, έρχεται στη Ξάνθη με έξοδα του ΣΙΜΑΕ και του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης και «στήνει» το υλικό του χώρου, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, με αγάπη και μεράκι.

Στις 31 Μαίου 2008 εγκαινιάζεται το «Γρηγόρης Αυξεντίου», από τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Κώστα Παπακώστα και τον Ξανθιώτη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό. Παρόντες στα εγκαίνια αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ο συναγωνιστής του Αυξεντίου μέχρι το τέλος Αυγουστής Ευσταθίου και η αδελφή του ήρωα Χρυστάλλα Σουρουλά που συγκίνησαν όλους με τα λιτά τους λόγια. Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν από τον Δήμο Βιστωνίδας και το Σύλλογο Κυπρίων Ν. Ξάνθης. Ο Σύλλογος Κυπρίων διοργάνωσε στη συνέχεια τριήμερες εκδηλώσεις ενταγμένες σε νέο πρόγραμμα του Leader και συνεργάστηκε με την χορωδία του Δήμου Έγκωμης, το χορευτικό συγκρότημα «Η Βράκα» του κατεχόμενου Δήμου Κερύνειας, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και το Σύλλογο Γυναικών Αυξεντίου.